actueel

 

 

Nieuwsbericht


afval

Geplaatst op 14-10-2023  -  Categorie: Algemeen  -  Auteur: bestuur

logogroot-full-2-kopie

 

Aan iedereen die nog niet zo goed weet hoe met afval om te gaan:

 

Hoe houdt afval een vereniging bezig?

 

Toch wel zeer regelmatig komt het onderwerp “afval” in de nieuwsmedia voorbij. Dan wordt vermeld dat we met z’n allen in Nederland een enorme berg afval produceren en dat met name de gemeenten van alles verzinnen om dat afval vooraf of juist achteraf, te scheiden. Glas apart, plastic en drinkpakken apart, papier apart, Groente -, fruit -, en tuinafval apart, en tenslotte houden we ook nog een beetje restafval over.

 

Onze vereniging doet hier driftig aan mee door diverse soorten afvalcontainers op het terrein te plaatsen. Binnenkort komt er nog een grote container bij, voor het gft afval.

Naast allerlei containers hebben we zelfs een systeem om oud frituurvet op te slaan, zodat het kan worden ingezameld om omgezet te worden in HVO-100.

 

Ondanks alle inspanningen, bereiken we als vereniging op het gebied van afval soms toch wel zeer wonderlijke hoogtepunten. Zoals het aantreffen van een vrijwel compleet interieur van een motorkruiser, banken, kussens, delen van de betimmering en nog meer zaken die geen restafval zijn maar grofvuil. De eigenaar van de rommel heeft het in een onbewaakt ogenblik allemaal in één van de grote containers gemikt. Waarna de vereniging uitleg mag geven aan Renewi, de afvalinzamelaar, die daar wel een lollig tarief voor wist te berekenen.

Iedereen die de basisschool met succes heeft afgerond, begrijpt dat je dit soort dingen niet moet doen. Grofvuil, dat voer je zelf af.

 

Een ander voorbeeld: Bij het fietsenhok (waar we het straks ook nog over moeten hebben) staat een papiercontainer, zo’n blauwe, weet u wel? Nou hebben we ook leden die niet weten waarvoor een blauwe container (met daarboven nog een bordje dat aangeeft dat het een papiercontainer betreft) bestemd is. Die leden mikken gewoon hun restafval in de blauwe bak!  En dat mogen de vrijwilligers die de kantine bemensen, er weer uithalen.

Maar het wordt nog erger. Kortgeleden wilde een kantinemedewerker het frituurvet verversen en het oude vet in de daarvoor bestemde ton doen. Dat kon helaas niet om dat een of andere idioot zijn vuilniszak in die ton had gestopt. Ondanks het bordje boven de ton dat die voor frituurvet is bestemd.

En de kantinemedewerkers mochten de troep weer opruimen.

 

We kunnen nog wel even doorgaan met het opsommen van normafwijkend gedrag, maar vragen u slechts om normaal en verantwoord met uw afval om te gaan, ruim uw troep op zoals u thuis ook zou doen, neem desnoods een vuilniszak mee naar huis als u te lui bent om naar de juiste container te lopen, breng uw grofvuil naar een gemeentelijk inzamelpunt. Maar belast de vereniging niet met zaken waarvoor u zelf verantwoordelijk bent. En belast vrijwilligers niet met het opruimen van uw troep.

We willen jullie vriendelijk verzoeken je te houden aan de afspraken die er zijn m.b.t. afval. Met logisch nadenken komen we al een eind. Door verantwoordelijkheid te nemen voor onze omgeving, in dit geval de jachthaven, kunnen we een positieve impact hebben op de kosten. De kosten van het afvoeren van afval worden tenslotte doorberekend in de prijzen voor de ligplaatsen en uw biertje/ koffie.

 

 

Leidschendam, oktober 2023

 

Het Bestuur


Bezoekadres

Watersportvereniging Leidschendam e.o. 

Rietpolderweg 12

2266 BM Leidschendam

Nederland

Locatie